Odborné články

Význam tuku ve stravě
Tuky společně s bílkovinami a sacharidy patří mezi základní živiny. Tuky jsou však všeobecně vnímané jako ty škodlivé, jejich úloha v organismu je však nezastupitelná. tuky by měly tvořit 30 - 40 % z celkového příjmu organismu. Jsou největším zdrojem energie pro buňku, a mají strukturální a regulační funkce v lidském těle. Tuky ve formě fosfolipidů tvoří hlavní složku buněčných membrán a díky nim jsou syntetizovány i mediátory, které regulují srážení krve a zánětlivé procesy. Nesmíme zapomenout, že v tucích se rozpouštějí vitamíny A, D, E, K, které se díky nim pak mohou správně vstřebávat. Kromě toho mají tuky i fyzikální funkce, chrání vnitřní orgány a slouží i jako tepelný izolant. Škodlivé pro lidský …

Omega3 mastné kyseliny
Omega3 mastné kyseliny jsou obsaženy v rybím oleji, který by měl být běžnou součástí našeho jídelníčku. Omega mastné kyseliny tvoří důležitou složku buněčných membrán a ovlivňují různé procesy v našem těle. Vliv omega3 mastných kyselin na zdraví je stále diskutován a existuje řada odborných studií, které potvrdily mnoho pozitivních efektů. Jsou především prospěšné pro přirozenou funkci srdce, správnou hladinu krevního tlaku i tuků v krvi. Jsou velmi důležité pro vývoj mozku a očí plodu v těhotenství,a posléze v dětství. Náš organismus není schopen vytvořit si všechny typy mastných kyselin, jedná se o esenciální kyseliny a proto je nutné přijímat ho ve stravě. Mezi tři nejčastějsí omega3 mastné kyseliny patří: 1. EPA …